Ciasto z makiem i rabarbarem

Ciasto z makiem i rabarbarem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Anika1
Proste, szybkie w wykonaniu i smaczne ciasto z dodatkiem sypkiego maku i owoców. Użyłam rabarbaru, choć owoce można zmieniać.

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 175 g masła
  • 50 g maku
  • 16 g cukru waniliowego( 1 małe opakowanie )
  • 150 ml mleka
  • 300 g rabarbaru
  • oprócz tego : masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie

  1. Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Obsypać 2 łyżkami cukru

  2. Formę keksówkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wstawić do lodówki

  3. Mąkę przesiać i pomieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym

  4. Masło stopić i przestudzić

  5. Jajka roztrzepać i połączyć z ostudzonym masłem i mlekiem. Dodać do mąki i wymieszać np w robocie kuchennym

  6. Na koniec dosypać mak i wymieszać

  7. Formę wyjąć z lodówki. Przelać do niej ciasto. Na wierzchu ciasno poukładać kawałki rabarbaru. Można lekko docisnąć

  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ok 60 - 70 minut. Ciasto wyjąc z piekarnika. Przestudzić ok 5 minut i wyjąć z formy na kratkę kuchenną. Pozostawić do wystygnięcia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 10 maja
Pysznosci:)
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 4 jajka
  • 175 g masła
  • 50 g maku
  • 16 g cukru waniliowego( 1 małe opakowanie )
  • 150 ml mleka
  • 300 g rabarbaru
  • oprócz tego : masło i bułka tarta do formy
Składniki