Ciasto z kremem kokosowym

Ciasto z kremem kokosowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: ciacho50
Bardzo kokosowe ciasto, gorąco polecam.

Składniki

  • kruche ciasto;
  • 250 g. mąki pszennej , 1 jajko , 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru, 120 g. masła, 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki esencji z wanilii , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kokosowa beza;
  • 4 białka 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, szczypta soli
  • kokosowy krem;
  • 200 g. serka Mascarpone, 100 ml śmietanki 36 %
  • 40 g. cukru pudru , 50 g. wiórków kokosowych

Przygotowanie

  1. kruchy spód;
    Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą. Zagnieść ciasto i umieścić we foliowym woreczku. Wstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i piec ok. 20 minut w 170*
    Białka ubić na sztywno, masa ma być szklista, dodać sól i cukier. Na końcu gdy dodamy wiórki kokosowe, mieszamy łyżką. Bezę pieczemy 15-20 minut w 180 *
    Śmietankę, cukier i serek miksujemy ze sobą przy pomocy miksera. Mieszamy, aż krem zgęstnieje nie dłużej. Do gotowego kremu dodajemy wiórki kokosowe.



    Na upieczone kruche ciasto umieścić bezę i krem. Udekorować połówkami pralinek raffaello i posypać kokosem.

    Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Docherro 21 kwietnia
Pyszne ciasto ,uwielbiam kokos,coś dla mnie:)
kuchmariola63 22 kwietnia
Do takiego ciacha to kawa sama się zaparza :)
KulinarnaChwila 22 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • kruche ciasto;
  • 250 g. mąki pszennej , 1 jajko , 1 żółtko
  • 1/3 szklanki cukru, 120 g. masła, 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
  • 1/2 łyżeczki esencji z wanilii , 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • kokosowa beza;
  • 4 białka 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki esencji waniliowej, szczypta soli
  • kokosowy krem;
  • 200 g. serka Mascarpone, 100 ml śmietanki 36 %
  • 40 g. cukru pudru , 50 g. wiórków kokosowych
Składniki