Ciasto z kokosem

Ciasto z kokosem
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest przepyszne, a do tego bardzo łatwe w wykonaniu. Wyraźny smak kokosa i wanilii. Polecam.

Składniki

  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru + 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstratu waniliowego
  • 340 g jogurtu typu greckiego ( 1 duże opakowanie)
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • lukier: 11/2 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka oddzielić o żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do nich cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wymieszać z wiórkami kokosowymi.
    Żółtka utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym, kakao, olejem i jogurtem. Następnie dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przelać do foremki. Wyrównać ciasto. Na wierzch wyłożyć łyżeczką przygotowaną wcześniej masę kokosową. Można ją wyrównać, bądź nie. Ja zdecydowałam się na ten drugi wariant. Dzięki temu uzyskałam po upieczeniu efekt kruszonki.
    Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-55 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu polać lukrem.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 12 listopada 2020
Zabieram dwa kawalki :)
Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2020
Pycha, bardzo fajne ciasto :)
kucharka-amatorka 20 listopada 2020
Dziękujuę.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru + 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstratu waniliowego
  • 340 g jogurtu typu greckiego ( 1 duże opakowanie)
  • 3/4 szkl. oleju rzepakowego
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki kakao
  • lukier: 11/2 szkl. cukru pudru + sok z 1 cytryny
Składniki