Ciasto z kawą inką.

Ciasto z kawą inką.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: gogusia
Lubię kawę inkę od bardzo dawna a teraz postanowiłam zrobić z jej dodatkiem ciasto. Wyszło smaczne, delikatnie kawowe i nie przesłodzone a do tego proste.

Składniki

  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy inki
  • dodatkowo: 2 śnieżki
  • 400 ml mleka zimnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kawy inki

Przygotowanie

  1. Na biszkopt ubijamy białka na sztywno z cukrem. Dodajemy żółtka mieszamy, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kawą. Wszystko delikatnie mieszamy. Blaszkę kwadratową o boku 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy biszkopt i pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
    Na galaretkę kawowa rozpuszczamy łyżkę żelatyny w 300 ml wrzątku, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3 łyżki kawy mieszamy i zostawiamy by stężała.
    Drugą łyżkę żelatyny rozpuszczamy w 60 ml wrzątku.
    Na upieczony biszkopt dajemy ubitą na sztywno w 200 ml mleka jedną śnieżkę, dodajemy do niej pozostałą łyżkę kawy rozpuszczoną w łyżce wody oraz połowę rozpuszczonej i przestudzonej żelatyny.
    Drugą śnieżkę ubijamy na sztywno w 200 ml mleka i dodajemy pod koniec resztę żelatyny, wykładamy na poprzednią warstwę.
    Na wierzch wylewamy prawie zakrzepniętą galaretkę z kawą.
    Zamiast śnieżek i mleka możemy użyć śmietany 36 %, około 500 ml.

Komentarze do przepisu (5)

Futka 25 lutego 2016
Cudowne ciasto! Wygląda bajecznie smacznie :D
anulka12 25 lutego 2016
Wygląda bardzo zachęcająco :-). Super pomysł
Obserwator 25 lutego 2016
Aniu , Twoje wypieki zawsze mnie zachwycają , czasami brak mi słów aby dobrze to oddać :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru zwykłego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kawy inki
  • dodatkowo: 2 śnieżki
  • 400 ml mleka zimnego
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki kawy inki
Składniki