Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka

Ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem / Ciasto Wiewiórka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: rusty_fork
Pyszne sezonowe ciasto z jabłkami.

Składniki

  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklnaki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru
  • garść posiekanych orzechów i rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 -5 jabłek

Przygotowanie

  1. Jabłka kroimy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, funkcja grzania to góra i doł. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Miksujemy na najmniejszych obrotach. Następnie małym strumieniem dolewamy olej. Miksujemy krótko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kawałki jabłek, orzechy i rodzynki. Wszystko dokładnie mieszamy.
    Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. W moim przypadku to tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto pieczemy około 60 minut. ( przed wyjęciem z pieca sprawdzamy patyczkiem czy jest już upieczone)

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 18 listopada 2017
Świetne ciacho, mniami :D
gochna55 05 grudnia 2018
Znakomity przepis - zabieram. Robię tzw. "placek włoski" - (nazwa z lat 80 XX w.z przepisu z Poradnika... Czytaj całość »
Znakomity przepis - zabieram. Robię tzw. "placek włoski" - (nazwa z lat 80 XX w.z przepisu z Poradnika Domowego) składniki te same ale inaczej się go robi. A ciacho pycha - polecam zawsze na święta zamiast piernika. Muszę wypróbować Twój przepis, bo ciekawa jestem smaku. :):)
Składniki
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklnaki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 szklanka cukru
  • garść posiekanych orzechów i rodzynek
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 -5 jabłek
Składniki