Ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto z jabłkami i orzechami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Niesamowicie aromatyczne ciasto, wilgotne i doskonałe w smaku – ciasto z jabłkami i orzechami smakuje nie tylko jesienią ????

Składniki

  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g masła
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mielonych orzechów
  • 3 jajka
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Sok z 1 cytryny
  • Uwaga: szklanka 200 ml

Przygotowanie

  1. Jabłka myję i obieram, a następnie trę na tarce jarzynowej o dużych oczkach (jabłka od razu skrapiam sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały, i mieszam).
    Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę, dodaję po jednym jajku cały czas ucierając.
    Mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodaję po jednej łyżce do masy i mieszam.

  2. Jabłka odsączam z soku, mieszam z orzechami i dodaję do ciasta. Całość dokładnie mieszam.
    Foremkę keksową (długość 30-35 cm) wykładam papierem do pieczenia i przelewam do niej ciasto, które wstawiam następnie do piekarnika na 60 minut. Piekę do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
    Kiedy ciasto wystygnie, posypuję je cukrem pudrem. Smacznego
    :)

Komentarze do przepisu (15)

Nevermore 05 września 2020
Super :) No i cappuccinko do tego, najlepiej czekoladowe ;)
Futka 06 września 2020
Pyszne ciasto! <3 Idealne do kawy :D
KulinarnaChwila 07 września 2020
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 ¼ szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 200 g masła
  • 5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki mielonych orzechów
  • 3 jajka
  • 2 średnie jabłka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • Sok z 1 cytryny
  • Uwaga: szklanka 200 ml
Składniki