Ciasto z jabłkami i orzechami

Ciasto z jabłkami i orzechami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Jesienna klasyka - ucierane ciasto z jabłkami, orzechami i cynamonem, polane karmelową polewą - z masła, cukru i skondensowanego mleka

Składniki

  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • POLEWA
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 150 g mleka skondensowanego (słodkiego)

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę do pieczenia ciasta wyłożyć papierem.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni
    W misce umieścić olej, cukier i jajka - miksować przez kilka minut.
    W drugiej misce wymieszać mąkę, cynamon, proszek i sodę - dodać do mokrych składników i zmiksować.
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, orzechy lekko posiekać,
    Dodać jabłka i orzechy do ciasta, wymieszać, wylać do formy do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika, piec ok 50 minut.
    Wyjąć, odstawić do przestygnięcia.

  2. Jak ciasto przestygnie przygotować polewę- w garnku rozpuścić masło, dodać cukier i mleko - gotować ok 2 minut, mieszając. Zestawić z ognia.
    Polewę rozprowadzić po powierzchni ciasta ( najlepiej za pomocą pędzelka), odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 18 listopada 2018
Pyszne.:)
Składniki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3 obrane i pokrojone w kostkę jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • POLEWA
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 150 g mleka skondensowanego (słodkiego)
Składniki