Ciasto z jabłkami i cynamonem

Ciasto z jabłkami i cynamonem
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne i proste ciasto na jesienne popołudnia. Smakuje z wszystkimi owocami. Mam jeszcze zapas papierówek w lodówce, który trzeba wykorzystać. Oczywiście można wziać inne jabłka, albo śliwki. Ciasto piekę w dużej prostokątnej foremce, albo dwóch małych.

Składniki

  • 1 kg jabłek
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 duże jajka
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy( lub domowy waniliowy)
  • 200 g kwaśnej śmietany( najlepiej o jak najwyższej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • trochę soku z cytryny do pokropienia jabłek żeby nie ciemniały
  • tłuszcz do formy
  • można dodać odrobinę rumu

Przygotowanie

  1. 1. Jabłka umyć, oczyścić, pokroić na kawałki i pokropić sokiem z cytryny żeby nie ciemniały. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pianę. Jajka dodawać pojedynczo i dobrze ubić.

  2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ubitych jajek ciągle mieszając. Na koniec dodać gęstą śmietanę i cynamon, zamieszać. Ewentualnie dodać odrobinę rumu.

  3. Foremkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć ciasto i wyrównać. Kawałki jabłek poukładać na powierzchni ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni dobrą godzine lub trochę dłużej( zależy od piecyka). Przed podaniem można posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego!

Komentarze do przepisu (19)

bryssska 08 września 2018
Pyszne ciacho, o tej porze takie ciast są najsmaczniejsze ;-D
KORAL 08 września 2018
Bardzo dobre ciasto.
GREGORHSPEED 08 września 2018
Połączenie idealne <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 250 g masła
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 duże jajka
  • 500 g mąki
  • 1 paczuszka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy( lub domowy waniliowy)
  • 200 g kwaśnej śmietany( najlepiej o jak najwyższej zawartości tłuszczu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • trochę soku z cytryny do pokropienia jabłek żeby nie ciemniały
  • tłuszcz do formy
  • można dodać odrobinę rumu
Składniki