Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne o delikatnym maślanym smaku. Przy tym bardzo proste w wykonaniu. Idealna propozycja na coś słodkiego na weekend.

Składniki

  • ciasto (tortownica 26 cm)
  • mąka- 20 dag
  • Jajo kurze- 2 szt.
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Sól- szczypta
  • Masło- 15 dag
  • jabłka- 2 szt.
  • Żurawina- 2 garście
  • Cukier trzcinowy- 15 dag
  • Cynamon- 2 łyżeczki
  • polewa:
  • Masło- 50 g
  • Miód- 4 łyżki

Przygotowanie

  1. Masło i cukier rozpuść w małym garnuszku. Odstaw do ostygnięcia. Żurawinę zalej wrzątkiem. Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia. Obrane jabłka pokrój w cienkie plasterki. Białka oddziel od żółtek, żółtka połącz z rozpuszczonym masłem przy użyciu miksera. Powoli wsypuj mąkę. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywno. Dołóż do ciasta, delikatnie wymieszaj. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wyłóż jabłka. Posyp żurawiną. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. Składniki polewy podgrzewaj i dokładnie połącz ze sobą. Polej ciasto (po 20 minutach pieczenia), posyp cynamonem. Piecz jeszcze przez 10 minut.

Komentarze do przepisu (4)

Nevka 15 października 2017
To ile tego masla do polewy: 1/2kg masla??????
Maljoaata01 17 października 2017
Niestety, nie zrobie juz tego ciasta, przepis nie jest precyzyjny, 500 g.masla do polewy -??
Poza tym, smakowo... Czytaj całość »
Niestety, nie zrobie juz tego ciasta, przepis nie jest precyzyjny, 500 g.masla do polewy -??
Poza tym, smakowo zadna rewelacja.
Pobitegarybarbary 19 października 2017
Przepraszam za pomyłkę, miało być50 gram. Poprawione.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • ciasto (tortownica 26 cm)
  • mąka- 20 dag
  • Jajo kurze- 2 szt.
  • Proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • Sól- szczypta
  • Masło- 15 dag
  • jabłka- 2 szt.
  • Żurawina- 2 garście
  • Cukier trzcinowy- 15 dag
  • Cynamon- 2 łyżeczki
  • polewa:
  • Masło- 50 g
  • Miód- 4 łyżki
Składniki