Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto z herbatników z owocami i pomarańczową galaretką.
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 325
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 233
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 6325
Szybki jarski obiad w 10 minut, idealny na Wielki Piątek
Odsłon: 325
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 233
Do znanego na focaccię ciasta dodałam koncentrat pomidorowy. Dzięki niemu cia...
Odsłon: 70
Polecam.
Odsłon: 6325
Składniki
Kremu przygotowujemy jak budyń. 500 ml mleka, 200 g cukru i cukier wanilinowy zagotować. Do pozostałych 250 ml mleka dodać 3 żółtka i zamieszać. Dosypać obie mąki i zamieszać.
Gotujące się mleko zdjąć z palnika. Powoli wlewać żółtka zmieszane z mąkami i stale mieszając krótko zagotować( około minuty). Postepować jak przy gotowaniu budyniu. Ostudzić.
Masło utrzeć. Dodawać ostudzony budyń po łyżce i dobrze utrzeć, zanim dodamy następną łyżkę.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem, żeby nic się nie przykleiło i forma pozostała czysta. Ciastka układamy na papierze, smarujemy pierwszą warstwę kremu, przykrywamy kolejną warstwą ciastek, smarujemy drugą warstwę kremu, znowu ciasta i krem. Banany kroimy w plastry, kropimy sokiem z cytryny i układamy na kremie. Pomarańcze kroimy na małe kawałki i układamy pomiędzy bananami. Galaretki gotujemy według przepisu, ja użyłam mniej wody, ponieważ lubię kiedy galaretka jest taka twarda. Gdy galaretka zaczyna tężeć, wykładam ją łyżką na owoce.
Ciasto stawiamy do zimnego, najlepiej całą noc, a następnego dnia kroimy na małe kawałki i podajemy. Smacznego.