Ciasto z granatem

Ciasto z granatem
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Super delikatne , aromatyczne, lekkie ciasto, prawdziwa rozkosz dla podniebienia.

Składniki

  • Granat - 1 szt.
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Czekolada mleczna - 100 g - 1 tabliczka
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Masa krówkowa - 300 g
  • Płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie

  1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Mąki przesiać , wymieszać z proszkiem do pieczenia. Jajka wybić , ubić na puszysto z cukrem, dodać produkty sypkie wymieszać , na końcu rozpuszczoną czekoladę i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Blaszkę 24 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Do przygotowanej blaszki wlać ciasto, wstawić do piekarnika, piec 20 minut lub suchego patyczka. Wystudzić , przekroić na połowę. Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej gotowanej wody, pozostawić do stężenia.

  3. Z granata wyłuskać pestki. Śmietanę ubić na sztywno , dodać serek mascarpone , wymieszać, dodać pestki granata oraz tężejącą galaretkę i jeszcze raz wymieszać. Połowę ciasta posmarować połową masy krówkowej i wyłożyć na nią przygotowaną masę.

  4. Przykryć drugą połową ciasta, posmarować resztą masy krówkowej, posypać płatkami migdałowymi. schłodzić w lodówce 4 godziny , podzielić na porcje.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 13 października
Pyszności :)
marianna1289 13 października
Dziękuję
Składniki
  • Granat - 1 szt.
  • Jajka kurze - 5 szt.
  • Mąka tortowa - 20 dag
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Cukier kryształ - 20 dag
  • Proszek do pieczenia - 1 1/2 łyżeczki
  • Czekolada mleczna - 100 g - 1 tabliczka
  • Śmietana 30 % - 220 ml
  • Serek mascarpone - 250 g
  • Galaretka przezroczysta - 2 szt.
  • Masa krówkowa - 300 g
  • Płatki migdałowe do posypania
Składniki