ciasto z fasoli z orzechami

ciasto z fasoli z orzechami
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: anetaa26
do tego ciasta podchodzilam jak "pies do jeza". Kupowalam puszke fasoli z mysla o nim, w koncu fasola ladowala w salatce lub w daniu obiadowym, i ciasta nie bylo- az do wczoraj. Jakis impuls, i o 19 zabralam sie za to cudo. Teraz zaluje, ze tak pozno- ciasto jest pycha! Fasola jest niewyczuwalna w smaku, ciasto smakuje jak murzynek. Szczerze polecam!

Składniki

  • 1 puszka (240g odsaczonej) czerwonej fasoli
  • 4 jaja
  • 80g brazowego cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 3 lyzki oleju
  • 40g odtluszczonego kakao
  • plaska lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g posiekanych orzechow wloskich
  • dodatkowo na wierzch ciasta:
  • 60g ciemnej czkolady
  • 2 lyzki mleka
  • wiorki kokosowe

Przygotowanie

  1. Fasole dobrze odsaczyc i przeplukac zimna woda. Wlozyc ja do miski, dodac jajka i zblendowac na gladka mase. Dodac kakao, sode, cukry, olej, sol, zblendowac ponownie, do uzyskania gladkiej masy. Dodac posiekane przechy i wymieszac.
    Ciasto wlac do foremki - uzylam kwadratowej 20x 20cm (pieklam w silikonowej, wiec nie natluszczalam jej ani nie wykladalam papierem). Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut (sprawdzic patyczkiem).

  2. Gotowe ciasto wystudzic, zimne ponakluwac widelcem. Ciemna czekolade rozpuscic z mlekiem, ciepla wylac na ciasto (dzieki temu, ze zostalo naklute czesc polewy wejdzie do srodka). Posypac wiorkami.

Komentarze do przepisu (7)

Joanna 13 maja 2014
Wow! Super pomysł, koniecznie do wypróbowania :-)
sereberko80 13 maja 2014
super oryginalne ciacho :-) z fasolki robiłam jak na razie pasztet :-) ciasto koniecznie do wypróbowania :-)
Konto usunięte 13 maja 2014
piekłam już to ciasto i potwierdzam jest bardzo smaczne! ja go robiłam z kremem z mascarpone!Podobnie jak... Czytaj całość »
piekłam już to ciasto i potwierdzam jest bardzo smaczne! ja go robiłam z kremem z mascarpone!Podobnie jak Ty miałam obawy co do smaku, ale jest fantastyczne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 puszka (240g odsaczonej) czerwonej fasoli
  • 4 jaja
  • 80g brazowego cukru
  • 10g cukru waniliowego
  • 3 lyzki oleju
  • 40g odtluszczonego kakao
  • plaska lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50g posiekanych orzechow wloskich
  • dodatkowo na wierzch ciasta:
  • 60g ciemnej czkolady
  • 2 lyzki mleka
  • wiorki kokosowe
Składniki