Ciasto z dżemem.

Ciasto z dżemem.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: babeczka35
Tanie, szybkie i proste ciasto pachnące dżemem i cynamonem. Do wykonania w 15 minut plus pieczenie. Idealne na podwieczorek lub dla niespodziewanych gości. Polecam upiec :)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu

Przygotowanie

  1. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Wlewamy olej i mleko, dodajemy dżem i chwilę miksujemy. Następnie wsypujemy sypkie składniki i dokładnie miksujemy.

  2. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

  3. Ciasto pieczemy około 45-50 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone studzimy i wyjmujemy z foremki.

  4. Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Według uznania ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego.

    Rady:
    Zamiast dżemu możemy użyć powidło śliwkowe.
    Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
    Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (12)

bryssska 16 grudnia 2018
Uwielbiam toi ciasto u nas nazywa się błotniak ;-d
kucharka-amatorka 16 grudnia 2018
Takie proste ciasta, w których wystarczy wymieszać wszystkie składniki, są najlepsze.
babcitereskiciasta 16 grudnia 2018
Pyszne i szybkie ciasto, dawno takie robiłam.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
Składniki