Ciasto z dodatkami

Ciasto z dodatkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Aromatyczne, mięciutkie i przepyszne ciasto. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Cóż można dodać więcej? Serdecznie polecam.

Składniki

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. rodzynek (najlepiej BIO)
  • 3/4 szkl. czarnej porzeczki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

Przygotowanie

  1. Jeżeli mamy porzeczki mrożone, to dzień wcześniej wyjąć z zamrażarki.
    Mąkę przesiać przez sito z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka lekko ubić. Dodać do mąki. Nadal ubijać mikserem powoli dodając olej, jogurt, ekstrakt waniliowy. Gdy ciasto stanie się jednolite, przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary blaszki 24x28 cm. Na wierzch porzeczki, rodzynki i posiekana czekolada. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło.

  2. Po upieczeniu i wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 13 listopada 2018
Pyszne ciasto do kawki w sam raz ;-D
fafiatko 13 listopada 2018
Pyszne!
Dolcevita-in-my-kitchen 14 listopada 2018
Jak ja lubie takie ciasta :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. rodzynek (najlepiej BIO)
  • 3/4 szkl. czarnej porzeczki
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego
  • 1 mały jogurt naturalny (temperatura pokojowa)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Składniki