Ciasto z czereśniami STRAŻ POŻARNA

Ciasto z czereśniami STRAŻ POŻARNA
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bella1985
Pyszne ciasto z czereśniami, amaretto, budyniem waniliowym i cynamonem. Tego nie może zabraknąć w Twojej kuchni! Spróbuj koniecznie, a na pewno na stałe wpisze się w Twoje menu imprezowe!

Składniki

  • 2 słoiki duże ( ok. 750ml) czereśni
  • 2 budynie waniliowe
  • 50ml Amaretto
  • Składniki na kruche ciasto:
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 75g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • składniki na kruszonkę:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kawałki gorzkiej czekolady

Przygotowanie

  1. Czereśnie odsączamy.
    Część soku z czereśni przelewamy do garnuszka, resztę przelewamy do osobnego pojemnika.
    Do pojemnika wsypujemy budyń waniliowy i dokładnie mieszamy, całość przelewamy do zagotowanego soku i gotujemy budyń.
    Do ugotowanego budyniu dodajemy czereśnie, amaretto i dokładnie mieszamy.
    Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w malakserze, dokładnie miksujemy i gotowym ciastem wykładamy formę do pieczenia.

  2. W malakserze umieszczamy wszystkie składniki na kruszonkę i miksujemy.
    Budyń w połączeniu z czereśniami i amaretto przelewamy do wyłożonej ciastem blaszki.
    Na górę nakładamy wcześniej przygotowaną kruszonkę.
    Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, ubijamy śmietankę kremówkę z cukrem pudrem na sztywną pianę.
    Masę nakładamy na górę ciasta i posypujemy kawałkami czekolady. Gotowe!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 23 marca
Super:)
Składniki
  • 2 słoiki duże ( ok. 750ml) czereśni
  • 2 budynie waniliowe
  • 50ml Amaretto
  • Składniki na kruche ciasto:
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 75g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • składniki na kruszonkę:
  • 150g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 75g masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 150ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kawałki gorzkiej czekolady
Składniki