Ciasto z cukinii i pestek słonecznika

Przepis dnia 2018-09-13
Ciasto z cukinii i pestek słonecznika
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Jedynym tłuszczem w tym cieście są pestki słonecznika. Ciasto bez lukru dobrze smakuje z jogurtem naturalnym.

Składniki

  • cukinia młoda 200 g
  • sól 2 płaskie łyżeczki soli
  • pestki słonecznika 125 g
  • 4 jajka
  • cukier 200 g
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • mąka pszenna 100 g
  • Proszek do pieczenia 1 czubata łyzeczka
  • natka kolendry 10 g
  • sok i skórka z 1 limonki

Przygotowanie

  1. Tortownica 22 cm.
    Młodą cukinię zetrzeć na średnich oczkach tarki, posypać solą.
    Po 15 minutach odcisnąć nadmiar wody.
    Pestki słonecznika uprażyć i zmielić, część na całkowity piasek , resztę w drobne kawałeczki.

  2. Jajka z cukrem ubić do białości.
    Dodać aromat , sok i skórkę z limonki, mąkę, delikatnie wymieszać.
    Na koniec dodać pestki słonecznika, odciśniętą cukinię i posiekaną natkę kolendry ( ja dodałam jeszcze skórkę z cytryny ).
    Znowu delikatnie wymieszać i przełożyć do formy.
    Piec w 180 C około 45 minut.

Komentarze do przepisu (6)

bryssska 12 września 2018
Pyszne, ;-D
Dolcevita-in-my-kitchen 12 września 2018
Jakie ciekawe ciasto, cos dla mnie :-)
babcitereskiciasta 13 września 2018
Pyszne ciasto,gratuluję Elu Przepisu Dnia.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • cukinia młoda 200 g
  • sól 2 płaskie łyżeczki soli
  • pestki słonecznika 125 g
  • 4 jajka
  • cukier 200 g
  • aromat waniliowy kilka kropel
  • mąka pszenna 100 g
  • Proszek do pieczenia 1 czubata łyzeczka
  • natka kolendry 10 g
  • sok i skórka z 1 limonki
Składniki