Ciasto z cukinią, orzechami i śliwkami

Ciasto z cukinią, orzechami i śliwkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Ciasto idealnie komponuje się z porą roku . Powstało soczyste, aromatyczne i do tego łatwe do zrobienia ciasto. Delikatny smak orzechów i lekka kwaskowatość śliwek. Do tego cukinia która daje delikatną wilgoć. Ciasto które musicie zrobić.

Składniki

  • Biszkopt : 3 jajka
  • orzechy 150 g
  • starta cukinia 200 g
  • olej 130 ml
  • cukier 150 g
  • cukier waniliowy ( migdałowy ) 10 g
  • dodatkowo do Jasnego ciasta : mąka 70 g
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • dodatkowo do Ciemnego ciasta : mąka 140 g
  • kakao 1 czubata łyżeczka
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • śliwki połówki bez pestek 550 g
  • płatki migdałowe i cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Cukinię nieobraną ścieramy na drobnych i średnich oczkach tarki.
    Trochę wody odlewam i ważę 200 g. Wodę zachowuję, bo może się przydać.
    Orzechy rozdrabniamy na żwirek.

  2. Do jasnego ciasta wymieszać mąkę z proszkiem.
    Do ciemnego ciasta wymieszać mąkę, kakao, cynamon i proszek.
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na krem.
    Powoli dolewamy olej, startą cukinię i orzechy, cały czas mieszamy do połączenia się składników.
    1/3 masy ( u mnie to było ok. 235 g ) mieszamy ze składnikami jasnego ciasta.
    Resztę mieszamy ze składnikami ciemnego ciasta.
    Jeśli ciasto jest zbyt gęste możecie dodać po jednej łyżce wody z cukinii. Ja nie dodawałam.



  3. Ciemne ciasto wykładamy do blaszki, potem nakładamy jasne ciasto, wyrównujemy.
    Rozkładamy połówki śliwek, przeciętą powierzchnią do góry.
    Lekko dociskamy i posypujemy płatkami migdałowymi.
    Pieczemy w 175 C przez około 60 minut., do suchego patyczka.

  4. Ciasto delikatnie posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (5)

ewaeu 10 października
Super ciacho Elu, daję łapkę :)
Nevermore 10 października
Od Ciebie to człowiek nigdy głodny nie wyjdzie ;) Tylko, jak tu się potem ruszać, po takich pysznościach :D
Dolcevita-in-my-kitchen 12 października
Bardzo apetyczne ciasto i pieknie wyglada!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Biszkopt : 3 jajka
  • orzechy 150 g
  • starta cukinia 200 g
  • olej 130 ml
  • cukier 150 g
  • cukier waniliowy ( migdałowy ) 10 g
  • dodatkowo do Jasnego ciasta : mąka 70 g
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • dodatkowo do Ciemnego ciasta : mąka 140 g
  • kakao 1 czubata łyżeczka
  • cynamon 1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • śliwki połówki bez pestek 550 g
  • płatki migdałowe i cukier puder do posypania
Składniki