Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne

Ciasto z cukinią - łatwe i pyszne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Witam serdecznie Sezon na cukinię w pełni, więc podzielę się przepisem na ciasto z cukinią. Ciasto jest bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu. Więc jeżeli ktoś jeszcze nie piekł takiego ciasta, to polecam wypróbować przepis

Składniki

  • Użyłam foremki o wymiarach 28x10
  • 340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru (może być trzcinowy)
  • 75 ml oleju (około 70g)
  • 1 jabłko (około 150 g)
  • 1 cukinia (około 200 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Umytą cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach (startej cukinii powinno być około 200 g).
    Jabłko obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach (startego jabłka powinno być około 100 g).

    Do mąki dodaję cynamon, sól, proszek do pieczenia, sodę i mieszam.

  2. Teraz przygotuję ciasto:
    Do miski wybijam jajka, dodaję cukier, olej i roztrzepuję (cukier nie musi się rozpuścić w jajkach).
    Następnie dodaję mąkę i mieszam przez chwilę łyżką tak aby składniki się połączyły.
    Na koniec do ciasta dodaję cukinię, jabłka i dokładnie mieszam.

  3. Ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję.

  4. Foremkę z ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.
    Piekarnik mam ustawiony góra dół, bez używania termoobiegu.

    Upieczone ciasto wybijam z foremki i odstawiam do wystudzenia.

  5. Ciasto z cukinią jest gotowe, można się częstować. Życzę udanego wypieku i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (4)

helenapon 24 sierpnia 2018
Potwierdzam, że jest smaczne. Mam troszkę inny przepis.
Jagodzianka17 24 sierpnia 2018
super
UwagaBabciaEwa 24 sierpnia 2018
Ja nie raz dodaję jeszcze mielone orzechy włoskie i jest równie smaczne.
Pozdrawiam serdecznie ♥
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Użyłam foremki o wymiarach 28x10
  • 340 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550)
  • 3 jajka (rozmiar L)
  • 150 g cukru (może być trzcinowy)
  • 75 ml oleju (około 70g)
  • 1 jabłko (około 150 g)
  • 1 cukinia (około 200 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki