Ciasto z cukinią

Ciasto z cukinią
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jest mięciutkie, mało kaloryczne i bardzo, bardzo smaczne. Na dodatek łatwe w przygotowaniu. Serdecznie polecam.

Składniki

  • 2 szkl. startej cukinii (1szkl=250 ml)
  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki ekstratu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju
  • lukier: 1 szk. cukru pudru+sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie

  1. Keksówkę o wymiarach 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Odcisnąć z soku, który się pojawi i napełnić nią dwie szklanki.
    Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiać przez sito do miski. Dodać jajka, olej, ekstrakt waniliowy, a na koniec dodać cukinię. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Tak powstałą masą napełnić foremkę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C 50-55 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem
    czy już można wyjąć z piekarnika.
    Po całkowitym wystudzeniu polać lukrem.

Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 12 lipca
Pyszności! Sezon na cukinie się zaczął!
Oj, tak. Pewnie niejeden przepis z nią zamieszczę.
fafiatko 14 lipca
Ja tez już wystartowałam z cukinia, narazie u mnie słabo rosną ale u rodziców już są ładne.
Składniki
  • 2 szkl. startej cukinii (1szkl=250 ml)
  • 2 szkl. mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki ekstratu waniliowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 1/2 szkl. oleju
  • lukier: 1 szk. cukru pudru+sok z 1/2 cytryny
Składniki