Ciasto z colą i galaretką

Ciasto z colą i galaretką
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wilgotne ciasto o smaku coli z winogronami.

Składniki

  • masło - 20 dag
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 2 szt.
  • mleko - 5 łyżek
  • napój typu cola - 1 szklanka
  • galaretka winogronowa - 2 op.
  • kiść jasnych i ciemnych winogron

Przygotowanie

  1. Masło roztapiamy i studzimy. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, jajka, ostudzone masło, mleko i colę. Całość miksujemy chwilę. Masę przelewamy do przygotowanej blachy i pieczemy 50 minut w temp. 180 st. C.

  3. Galaretki przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu i odstawiamy do lekkiego stężenia. Na upieczone ciasto wykładamy owoce, zalewamy galaretką. Schładzamy.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 16 września
Zapowiada się przepysznie:)
Składniki
  • masło - 20 dag
  • bułka tarta - 3 łyżki
  • mąka - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • cukier - 1 szklanka
  • jajka - 2 szt.
  • mleko - 5 łyżek
  • napój typu cola - 1 szklanka
  • galaretka winogronowa - 2 op.
  • kiść jasnych i ciemnych winogron
Składniki