Ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi

Ciasto z budyniem i wiórkami kokosowymi
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agiza
Kruche i delikatne ciasto z budyniem ,wiórkami i makiem. Dodatek maku jest nie planowany. Po prostu zabrakło mi kokosu, ale wyszło smacznie

Składniki

  • CIASTO KRUCHE
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • BUDYŃ
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe (po 40g) bez cukru
  • 6 łyżek cukru (można mniej)
  • MASA KOKOSOWA
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła

Przygotowanie

  1. Budyń rozpuszczamy w 1 szklance mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do wrzącego wlewamy rozprowadzony proszek mieszamy do zagotowania. Budyń odstawiamy do wystudzenia

  2. CIASTO KRUCHE:

    Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia dodajemy cukier ,jajka, i pokrojone na małe kawałki masło. Zagniatamy ciasto. Blaszkę ( u mnie 24×30 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta wałkujemy placek tak żeby pokrył spód i boki blaszki. Na ciasto wykładamy przestudzony budyń.

  3. MASA KOKOSOWA:

    2 białka ubić na pianę, dodawać stopniowo cukier. Ubijać aż cukier się rozpuści. Następnie dać żółtka wiórki kokosowe i roztopione masło. Wszystko wymieszać. Wyłożyć na budyń. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec na złoty kolor ( u mnie ok 45 min bez termoobiegu)

    * ponieważ miałam za mało wiórek dodałam suchego maku w proporcji pół na pół

    * można udekorować ciasto w dowolny sposób ja polałam czekoladą w esy - floresy

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 19 stycznia
Wspaniałe :)
agiza 21 stycznia
Dziękuję , polecam jest bardzo smaczne. W sam raz na niedzielę do popołudniowej kawki.
Składniki
  • CIASTO KRUCHE
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • BUDYŃ
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe (po 40g) bez cukru
  • 6 łyżek cukru (można mniej)
  • MASA KOKOSOWA
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g wiórek kokosowych
  • 1/2 kostki masła
Składniki