Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest lekkie i delikatne w smaku, na każde okazje i na każdą porę roku.
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4811
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 943
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 230
Filet z kurczaka z ryżem i warzywami do klasyczne dania, które łączy w sobie...
Odsłon: 4811
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 943
Spód tych kostek wykonuje się z delikatnego ciasta, które rozpływa się w usta...
Odsłon: 230
Składniki
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiewamy przez sito i stopniowo dodajemy do ubitych białek. Delikatnie mieszamy szpatułką. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w funkcji góra dół w 170 *C 35 min. Upieczony biszkopt wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Poncz. Do wody wsypujemy cukier, dodajemy sok z cytryny, dobrze mieszamy i tak otrzymanym ponczem nasączamy ostudzony biszkopt.
Bita śmietana. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietankę kremówkę 30% ubijamy na sztywno dosypując stopniowo cukier puder. Wlewamy ostudzoną żelatynę i krótko miksujemy. Bitą śmietanę przekładamy na biszkopt .
Galaretka z owocami. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Brzoskwinie obieramy, kroimy w kostkę i układamy na bitej śmietanie. Zalewamy galaretką i wstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego stężenia.