Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Przepis jest podobny do poprzedniego na ciasto z gruszkami. Zmieniło się tylko kilka składników. Ciasto jest równie smaczne i warte wypróbowania.

Składniki

  • 220 g mąki orkiszowej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 aromat śmietankowy
  • 3-4 brzoskwinie
  • 150 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Masło, jajka i cukier utrzeć mikserem na jednolitą masę. Dodać aromat śmietankowy i powoli wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Tak otrzymaną masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary keksówki 29x11 cm. Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie. Piec w nagrzanym do 180 st C piekarniku 40-45 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (7)

SlodkoSlodka83 17 listopada
Lubię takie ciasta,proste i smaczne :-)
Maudie 17 listopada
Pyszne :)
fafiatko 18 listopada
Pieknie sie prezentuje i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 220 g mąki orkiszowej
  • 11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka wiejskie (temperatura pokojowa)
  • 3/4 szkl. cukru trzcinowego
  • 1 aromat śmietankowy
  • 3-4 brzoskwinie
  • 150 g miękkiego masła
  • cukier puder do posypania
Składniki