Ciasto z borówkami na jogurcie

Ciasto z borówkami na jogurcie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Murena
Prostota i klasyka w jednym no i ten smak!!!Ciasto to szybko się robi i nie wymaga jakiś wyszukanych składników.Najlepiej smakuje na drugi dzień. POLECAM!!!

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła (lub Kasi)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 220 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 całe jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g borówek
  • 100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
  • 100g cukru pudru
  • 200g mąki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło ucieramy na gładką masę z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym jajku i dalej ucieramy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy na przemian mąkę i jogurt oraz skórkę cytrynową. Kiedy masa będzie gładka przekładamy ją na blaszkę wcześniej posmarowaną masłem i obsypaną odrobiną mąki. Na wierzchu układamy owoce, delikatnie wciskając je w ciasto.
    Na owocach rozkładamy kruszonkę.
    Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 50 minut lub do suchego patyczka. Zostawiamy kilka minut w ciepłym piekarniku, a następnie studzimy na kratce.

Składniki
  • 400 g mąki pszennej
  • 170 g miękkiego masła (lub Kasi)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
  • 220 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 całe jajka
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 g borówek
  • 100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
  • 100g cukru pudru
  • 200g mąki
Składniki