Ciasto z białą czekoladą i jagodami

Ciasto z białą czekoladą i jagodami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Zapraszam na ciacho. Zwykłe, ucierane, ale pyszne. Dodatek białej czekolady dodaje fajnego smaczku. Wierzch posypałam mrożonymi jagodami. Wszystko razem, smakuje naprawdę dobrze.

Składniki

  • 1 kostka margaryny 250 g.
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g. białej czekolady
  • jagody
  • Do dekoracji:
  • 50 g. białej czekolady
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie

  1. Margarynę utrzeć z cukrem. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierając.
    Kiedy składniki się połączą, dodać mąkę i proszek do pieczenia.
    Ponownie utrzeć do połączenia składników. Na koniec, dodać drobno posiekaną
    białą czekoladę i wymieszać łyżką.
    Gotowe ciasto, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać jagodami.
    Tak przygotowane ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury, 180 stopni i piec 40-45 minut

  2. Czekoladę na polewę, roztopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem.
    Miseczkę z czekoladą, ustawić na rondelku z gotującą wodą.
    Dno miski nie może dotykać wody.
    Gotową polewą udekorować wystudzone ciasto.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 15 listopada 2020
Pyszotka:)
Składniki
  • 1 kostka margaryny 250 g.
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g. białej czekolady
  • jagody
  • Do dekoracji:
  • 50 g. białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Składniki