CIASTO Z BEZĄ PORZECZKOWĄ

CIASTO Z BEZĄ PORZECZKOWĄ
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: martucha3
Pyszne ciasto ,można do niego użyć ulubionych owoców świetnie smakuje z czerwonymi porzeczkami .Dodatkowym plusem jest to że wykonuje się je bardzo szybko ...

Składniki

  • jogurt naturalny, 200ml
  • jaja(jedno całe i trzy żółtka do ciasta), 4szt.
  • olej, 2,3szkl.
  • cukier (dodatkowo 0.5szkl do bezy), 2,3szkl.
  • cukier waniliowy, 1op.
  • mąka, 500g.
  • proszek do pieczenia, 2łyżeczki.
  • kakao (może być bez kakao), 3łyżki.
  • beza
  • trzy białka
  • szczypta soli
  • łyzka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180st. Zanim się nagrzeje ciasto będzie gotowe do pieczenia.W misce wymieszać jogurt z jajkami ,olejem ,cukrem i cukrem waniliowym.

  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao ,dobrze wymieszać rózgą.Nie trzeba długo mieszać ,wszystkie składniki mają się tylko połączyć ze sobą.Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

  3. Ubić na sztywno białka z cukrem gdy masa będzie lśniąca dodać mąkę ziemniaczaną i następnie porzeczki .Ciasto piec przez 45minut w piekarniku nagrzanym na 180st.Pod koniec pieczenia wyłożyć na nie bezę i piec jeszcze10-15minut.

  4. ŻEBY BEZA SIĘ NIE SPIEKŁA TO PO KILKU MINUTACH PRZYKRYĆ WIERZCH PAPIEREM DO PIECZENIA ...PO UPIECZENIU POZOSTAWIĆ W PIEKARNIKU PRZY UCHYLONYCH DŻWICZKACH DO OSTYGNIĘCIA.

Komentarze do przepisu (5)

margotek 12 sierpnia 2011
smakowicie wygląda!
margotek 12 sierpnia 2011
czy to ciasto na dużą tortownicę?
etui 13 sierpnia 2011
Czy te 23 szklanki oleju i cukru to jednak nie trochę za dużo ?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • jogurt naturalny, 200ml
  • jaja(jedno całe i trzy żółtka do ciasta), 4szt.
  • olej, 2,3szkl.
  • cukier (dodatkowo 0.5szkl do bezy), 2,3szkl.
  • cukier waniliowy, 1op.
  • mąka, 500g.
  • proszek do pieczenia, 2łyżeczki.
  • kakao (może być bez kakao), 3łyżki.
  • beza
  • trzy białka
  • szczypta soli
  • łyzka mąki ziemniaczanej
Składniki