Ciasto z bananami

Ciasto z bananami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: olcia35
Polecam serdecznie,apetycznie wygląda i super smakuje:)

Składniki

  • Biszkopt:, -
  • jajka, 6 szt
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyzeczki
  • kakao, 3 łyzki
  • woda, 1,5 łyzki
  • GOTOWY KREM AJERKONIAKOWY, 1 szt
  • mleko, 300 ml
  • śmieta kremówka, 400 ml
  • galaretka cytrynowa, 2 szt
  • banany, 5 duzych
  • gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym zółtku. Dodajemy przesianą makę z proszkiem do pieczenia i kakao delikatnie mieszając drewniana łyzka. Jeśli masa bedzie zbyt gesta doda wodę. Ciasto wylewamy na dużą prostokatna blachę uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temperaturze 170 stopni.

  2. Po upieczeniu biszkopt ostudzic i nasączyc ponczem-sok z połowy cytryny+3 łyzki cukru+ 3/4 szklanki letniej wody.

  3. Krem ajerkoniakowy przygotowa wg przepisu na opakowaniu, wyłozyc na biszkopt.

  4. Banany pokroic wzdłuż a potem na poł, ułozyc na masie ajerkoniakowej skropic sokiem z cytryny żeby banany nie ściemniały.

  5. Masa piankowa: Rozpuścic w 1 szklance wodym przestudzic. Ubic śmietanęm pod koniec ubijania strużka delikatnie wlewac tężejącą galaretkę do ubitej smietany. Masę wyłozyc na banany. Wierz można posypac startą gorzką czekoladą. Ciasto wstawic do lodówki, aby całośc stężała. Smacznego!

Komentarze do przepisu (3)

irma72 28 stycznia 2013
wygląda pysznie :) w ulubionych
Maudie 29 stycznia 2013
Z bananami...mniam
kasiulkaxi 14 lipca 2014
robiłam i pewnie nie raz jeszcze zrobię, bardzo dobre, a do tego nawet szybkie:)
Składniki
  • Biszkopt:, -
  • jajka, 6 szt
  • cukier, 1 szklanka
  • mąka, 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1,5 łyzeczki
  • kakao, 3 łyzki
  • woda, 1,5 łyzki
  • GOTOWY KREM AJERKONIAKOWY, 1 szt
  • mleko, 300 ml
  • śmieta kremówka, 400 ml
  • galaretka cytrynowa, 2 szt
  • banany, 5 duzych
  • gorzka czekolada
Składniki