ciasto włoskie z dużą ilością kardamonu

ciasto włoskie z dużą ilością kardamonu
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: ciacho50
Bardzo smaczne orzeźwiające ciasto z niespodzianką w postaci kardamonu. Jeśli natrafisz w czasie jedzenia na ziarenko :) poczujesz niebiański smak.

Składniki

  • 6 szarych renet, pokroić w kostkę.
  • szklanka cukru i cukier waniliowy
  • pokrojone orzechy włoskie ok 20 dkg, lub w/g uznania.
  • 10 dkg rodzynek
  • wyłuskane ziarenka z 7 kardamonów
  • 3 jaja, ,2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

  1. Pokrojone jabłka mieszamy z orzechami (pokrojonymi), rodzynkami i kardamonem.
    Posypać cukrem i cukrem waniliowym. Zamieszać.
    Wstawić do lodówki na ok 2 godz.

  2. Po wyjęciu z lodówki wlać do masy rozbełtane jaja, wsypać mąkę przesianą z proszkiem , sodą i kakao.
    Wymieszać
    Na koniec dodać olej i też wymieszać.


    piec 40 min w 170*

Komentarze do przepisu (3)

Joanna116 03 marca 2016
ciasto wyglada bardzo apetycznie i mysle, ze jest niesamowicie aromatyczne. :-).
ciacho50 03 marca 2016
Zgadza się Joasiu. :)
Futka 04 marca 2016
Bajecznie smaczne ciasto <3
Składniki
  • 6 szarych renet, pokroić w kostkę.
  • szklanka cukru i cukier waniliowy
  • pokrojone orzechy włoskie ok 20 dkg, lub w/g uznania.
  • 10 dkg rodzynek
  • wyłuskane ziarenka z 7 kardamonów
  • 3 jaja, ,2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia i łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka kakao
Składniki