Ciasto wiewiórka

Przepis dnia 2020-01-21
Ciasto wiewiórka
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Cisto o wdzięcznej nazwie wiewiórka :) Naprawdę pyszne. Puszyste i mięciutkie z orzechami, jabłkami i rozgrzewającym cynamonem. W sam raz, na jesienne dni. Ja piekę to ciasto, przez cały rok, ale kojarzy mi się ono właśnie z jesienią. Bardzo polecam. Jest proste i szybkie w przygotowaniu i zawsze się udaje :)

Składniki

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 ml. oleju
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich

Przygotowanie

  1. Jajka utrzeć z cukrem i miodem.
    Dodać mąkę, sodę proszek, cynamon i kakao.
    Następnie wlać olej i zmiksować. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, dodać do ciasta.
    Na koniec wsypać orzechy.

  2. Wszystko wymieszać łyżką.
    Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną
    i posypaną bułką tartą.

  3. Piec 40-45 minut w piekarniku nagrzanym
    do 180 stopni.
    Wystudzone ciasto, posypać cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (6)

ekspresjawkuchni 05 listopada 2019
Ciekawy przepis.
Maudie 05 listopada 2019
Bardzo pyszne ciacho i zawsze się udaje :)
KORAL 05 listopada 2019
Dobre ciasto.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 150 ml. oleju
  • 3 jabłka
  • 1 szklanka orzechów włoskich
Składniki