Ciasto wielkopostne Napoleona

Ciasto wielkopostne Napoleona
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: karakum
Ciasto wielkopostne Napoleona

Składniki

  • dla testu:
  • woda gazowana - 250 ml
  • ocet stołowy - 1 łyżka stołowa
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy (bezwonny) - 180 g
  • mąka pszenna - 500 g
  • 800 ml mleko roślinne
  • 180 g Sahara
  • 4 łyżki ze stertą skrobi kukurydzianej wanilina

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta: Dodaj ocet stołowy, sól, olej roślinny, mąkę do wody gazowanej i ugniataj ciasto. Przykryj folią spożywczą i wyłóż ciasto na 30 minut.
    Przygotuj śmietanę: podgrzej trochę mleka. Do rondla wlej cukier, sól i skrobię kukurydzianą, wlej ciepłe mleko, wszystko wymieszaj. Teraz wlewamy resztę mleka i wysyłamy do ognia, gotujemy śmietanę, aż zgęstnieje. I ostudzić.

  2. Ciasto podzielić na 6 części, uformować ciasta, nakłuć widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5-8 minut. Schłodzone ciasta posmaruj kremem i udekoruj wierzch i boki ciasta skrawkami ciasta.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 28 kwietnia
Pyszotka:)
Składniki
  • dla testu:
  • woda gazowana - 250 ml
  • ocet stołowy - 1 łyżka stołowa
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • olej słonecznikowy (bezwonny) - 180 g
  • mąka pszenna - 500 g
  • 800 ml mleko roślinne
  • 180 g Sahara
  • 4 łyżki ze stertą skrobi kukurydzianej wanilina
Składniki