Ciasto Wielkanocne

Ciasto Wielkanocne
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Budyniowe, czekoladowe ciasto bez pieczenia z dodatkiem orzechów, przekładane biszkoptami zrobimy w trzydzieści minut.

Składniki

  • 3 szk. mleka
  • 80 g budyniu czekoladowego
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 mleczna czekolada
  • Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji

Przygotowanie

  1. 1. Połowę biszkoptów moczymy w mleku i układamy na dnie tortownicy.

  2. 2. Dwie szklanki mleka gotujemy a do połowy szklanki mleka wsypujemy budynie oraz cukier. Następnie wlewamy do gotującego mleka, mieszając żeby nie powstały grudki. Budyń studzimy miksujemy mikserem z serkiem mascarpone, dodajemy drobno pokruszone orzechy. W osobnym naczyniu ubijamy 330 ml śmietany, po ubiciu łączymy z masą budyniową mieszając delikatnie łyżką.

  3. 3. Połowę masy wylewamy na ciastka, układamy drugą warstwę ciastek i ponownie wylewamy pozostałą masę. Chwilę chłodzimy w lodówce.

  4. 4. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, przekładamy do rondelka, wlewamy pozostałą śmietanę i gotujemy do chwili rozpuszczenia się czekolady.
    5. Polewą smarujemy wierzch ciasta i układamy dowolnie płatki migdałowe.

  5. 6. Gotowe, chłodzimy w lodówce dwie godziny.
    7. Smacznego

Komentarze do przepisu (5)

Pysznosci, bardzo apetycznie wyglada :)
Nevermore 23 lutego
A może to być poza Wielkanocą? ;p
Pycha, +10 :D
slodkisentyment 24 lutego
Rewelacja :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 szk. mleka
  • 80 g budyniu czekoladowego
  • 4 łyżki cukru
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml śmietany 30%
  • 400 g podłużnych biszkoptów
  • 10 dag orzechów włoskich
  • 1 mleczna czekolada
  • Kilka szt. płatków migdałowych do dekoracji
Składniki