Ciasto widelcem mieszane.

Ciasto widelcem mieszane.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Na szybko dla niespodziewanych gości, a może na grilla, to takie ciasto awaryjne, do którego nie potrzeba miksera i specjalnych zdolności kulinarnych, wystarczy wrzucić do miski mokre składniki, następnie suche i całość wymieszać widelcem, wylać na blaszkę i do piekarnika ???? Prawda, że brzmi prosto? Kefir można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym.

Składniki

  • Blaszka 25×36 cm
  • 4 jajka L
  • pół szkl. oleju ( szkl. = 250 ml )
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 g masła

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrobić ręką aż powstaną okruszki-kruszonka, następnie wstawić do lodówki.
    Do mokrych składników w misce wsypać suche i wymieszać widelcem tylko do połączenia.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać i rozsypać ulubione owoce, posypać kruszonką

  2. Piec w temp. 180 C ok. 45 min.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 15 maja
Szybkie pyszne ciacho:)
fafiatko 17 maja
Pysznosci z owocami!
ElMar 18 maja
Proste i smaczne:)
Składniki
  • Blaszka 25×36 cm
  • 4 jajka L
  • pół szkl. oleju ( szkl. = 250 ml )
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 200 – 250 g ulubionych owoców sezonowych
  • Kruszonka:
  • 50 g mąki pszennej
  • 25 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 g masła
Składniki