ciasto wg przepisu Ewy Wachowicz z programu "Ewa Gotuje"

ciasto wg przepisu Ewy Wachowicz z programu Ewa Gotuje
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: kesy28
Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))

Składniki

Przygotowanie

  1. Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajeły cały spód.

  2. Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka. Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem. (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń)

  3. Na rozłożonych herbatnikach nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.

  4. Na to nakładamy krówkę z puszki (by krówka dobrze się rozsmarowywała trzeba ją wcześniej podgrzewać na wolnym ogniu w garku z wodą)

  5. Następnie układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.

  6. Ubijamy śmietanę. Jak będzie sztywna dodajemy 2 łyżeczki mleka w proszku, by później nie pojawiła się na niej woda.

  7. Na koniec posypujemy ciasto prażonymi na suchej patelni (ostudzone) płatki migdałów.

  8. Ciasto wkładamy do lodówki by dobrze je schłodzić. Gdy ciasto jest świeżo zrobione krem jest miękki i trudno ukroić, dopiero gdy herbatniki dobrze zostaną nasiąknięte kremem ciasto się sztywno kroi.

Komentarze do przepisu (6)

kuchcik 24 lipca 2010
dobry przepis ;)
do ulubionych:P

heh..też wiem coś o tym jak ciasto nie wytrzymuje w lodówce 2 dni :P
a-mendel 30 stycznia 2011
pyszne
natheb 11 lipca 2012
Na jaką blachę to jest przepis,chodzi mi o wymiary?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki