Ciasto waniliowe

Ciasto waniliowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Channah
Najlepiej trzymać je w lodówce. Smakuje rewelacyjnie, zwłaszcza polecam fanom połączenia czekolady ze śmietaną:))

Składniki

  • Na ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Na masę śmietanową:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru
  • 1 litr śmietany 24%
  • 2 budynie waniliowe
  • dodatkowo gorzka czekolada

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta wkładamy do lodówki. Pozostałą część wykładamy na brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Białka ubijamy ze szklanką cukru. Śmietanę mieszamy z budyniem waniliowym, aż znikną grudki, można zrobić to mikserem. Dodajemy do nich ubitą wcześniej pianę z białek. Bardzo delikatnie mieszamy. Przygotowaną masę wykładamy na przygotowane ciasto. Na masę ścieramy na tarce część ciasta pozostawioną w lodówce.
    Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieca na ok 60 min.

  3. Ciasto wyciągamy z pieca i jeszcze na gorące ścieramy naszą gorzką czekoladę. Pozostawiamy do wystygnięcia i następnie chowamy do lodówki na minimum 12 godzin. Ciasto im bardziej schłodzone tym smaczniejsze:) polecam trzymać je cały czas w lodówce.
    Smacznego

Komentarze do przepisu (3)

ggosienka68 21 czerwca 2014
Ciekawy przepis na masę. Białka z cukrem i budyniem łączyłam, ale nigdy nie dodawałam śmietany. Ciasto fajnie... Czytaj całość »
Ciekawy przepis na masę. Białka z cukrem i budyniem łączyłam, ale nigdy nie dodawałam śmietany. Ciasto fajnie wygląda . Musze wypróbować Twój przepis :)
Channah 21 czerwca 2014
Polecam, jest bardzo smaczne, ale i kaloryczne;)))
ggosienka68 21 czerwca 2014
Oj tam, oj tam :) kalorie też wskazane, od czasu do czasu :))
Składniki
  • Na ciasto:
  • 3/4 kostki masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 szkl mąki
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • Na masę śmietanową:
  • 4 białka
  • 1 szkl cukru
  • 1 litr śmietany 24%
  • 2 budynie waniliowe
  • dodatkowo gorzka czekolada
Składniki