Ciasto W-Zetkowe

Ciasto W-Zetkowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto z dwoma kakaowymi biszkoptami. Ciasto z kremem piankowym i posypką czekoladową. Ciasto tortowe,bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT :2 x: -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki
  • -50 g.mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g.oleju
  • DO POSMAROWANIA: -200 ml. marmolady śliwkowej-tu domowa
  • PIANKA AGRESTOWA: -2 galaretki agrestowe
  • -2 szklanki wody -500 g. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 %
  • PIANKA ARBUZOWA: -2 galaretki arbuzowe (można inne)
  • -2 szklanki wody -500 g. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 %
  • POSYPKA: -100 g. tartej gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową

Przygotowanie

  1. biszkopt- Białka ubić z cukrem. Dodawać po żółtku. Przesiać mąkę, kakao i proszek. Lekko mieszać, dolewając olej.Przelać do blaszki 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec biszkopt w 175* 25-30 min. Upiec drugi biszkopt taki sam.

  2. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce co go piekliśmy. Lecz wyżej blaszkę zabezpieczyć, papierem do pieczenia.Posmarować połową marmolady.

  3. pianka agrestowa- Galaretki rozpuścić w gorącej wody. Schłodzić do tężejącej. Śmietanę ubić z fixem i serem. Dolewać tężejącą galaretkę i zmiksować. Zaraz wylać na biszkopt w blaszce.

  4. Przykryć drugim biszkoptem i też go posmarować marmoladą.

  5. pianka arbuzowa-Postąpić jak z 1 pianką i wylać do blaszki na biszkopt.

  6. Na tarce jarzynowej zetrzeć czekoladę i rozsypać na piance. Ciasto schłodzić.

Komentarze do przepisu (2)

fafiatko 29 listopada 2019
Ale leciutkie i puszyste!
babcitereskiciasta 01 grudnia 2019
Masz rację, takie było, dziękuję.:)
Składniki
  • BISZKOPT :2 x: -4 jajka -150 g. cukru -100 g. mąki
  • -50 g.mąki ziemniaczanej -1 łyżka kakao
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia -100 g.oleju
  • DO POSMAROWANIA: -200 ml. marmolady śliwkowej-tu domowa
  • PIANKA AGRESTOWA: -2 galaretki agrestowe
  • -2 szklanki wody -500 g. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 %
  • PIANKA ARBUZOWA: -2 galaretki arbuzowe (można inne)
  • -2 szklanki wody -500 g. sera z wiaderka -250 ml.śmietanki 30 %
  • POSYPKA: -100 g. tartej gorzkiej czekolady ze skórką pomarańczową
Składniki