Ciasto W-Z (wuzetka)

Ciasto W-Z (wuzetka)
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Atin
Puszyste i delikatne ciasto,idealne do kawki:)

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykonanie ciasta: Miksujemy 1 kostke margaryny, cukier, dżem i kakao.Ubijamy jajka, dodajemy je do poprzednio zrobionej masy I dokladnie mieszamy.Nastepnie do wymieszanej masy dodajemy mąkę, mleko i sodę. Znów wszystko razem mieszamy dokładnie. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy w 180 stopniach ok(355 F) przez ok. 30 minut.

  2. Wykonanie kremu : Drugą kostkę margaryny ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.Do utartej masy z margaryny i cukrów dodajemy powoli serek homogenizowany i mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy..Ostudzone ciasto przekrawamy na pol.Nasaczamy ponczem dolne ciasto,przekladamy kremem,przykrywamy pozostalym ciastem i znowu lekko nasaczamy. Gotowe ciasto polac polewa.Chlodzic ok 3 godz.

  3. Kilka dodatkowych wskazowek: Jesli ktos nie lubi ponczu z alkoholem, mozna go zastapic mocna herbata lub herbata z aromatem rumowym i ciasto bedzie rownie smaczne.Jesli ktos tak jak moja mama nie lubi kremow robionych na masle, ciasto mozna przelozyc bita smietana ubita z smietan fixem.I na koniec podaje przepis na polewe (na duza blaszke trzeba podwoic ilosc skladnikow)50g margaryny,1 łyżka cukru,2 łyżki kakao,2-3 łyżki wody

  4. Smacznego:)

Komentarze do przepisu (6)

natasza 28 lutego 2010
uwielbiam to ciasto
Konto usunięte 01 marca 2010
ja też :)
madziak 19 maja 2010
Moje ulubione ciacho - niebo w gębie. Czasem dla urozmaicenia biszkopt nasączam kawą i zamiast kremu daję jak... Czytaj całość »
Moje ulubione ciacho - niebo w gębie. Czasem dla urozmaicenia biszkopt nasączam kawą i zamiast kremu daję jak proponujesz bitą śmietanę, a ciasto po przekrojeniu smaruję wiśniową konfiturą, świetnie się komponuję z delikatnym kremem. Polecam :) Obie wersje fantastyczne. Pozdrawiam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki