Ciasto w 20 minut z dynią i bitą śmietaną

Przepis dnia 2020-11-20
Ciasto w 20 minut  z dynią  i bitą śmietaną
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Szybkie i proste ale efektowne ciasto. Nikt Wam nie uwierzy że zrobiliście je w 20 minut.

Składniki

  • Ciasto :mąka pszenna 215 g
  • cukier 100 g
  • mleko 130-150 ml
  • olej 65 ml
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku
  • Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • wrzątek 250 ml
  • cukier puder 100 g
  • sok z cytryny ok. 6 łyżeczek
  • 1 łyżka żelatyny ( 8 g )
  • Warstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml
  • śmietan-fix ( 9 g )
  • cukier puder 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1,5 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką.
    Ciasto.
    Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym.
    Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy.
    Warstwa dyniowa.
    Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Studzimy.
    Schłodzone mieszamy z musem dyniowym, cukrem i sokiem cytrynowym.
    Z ciasta odkrawamy wierzch i odkładamy na bok.
    Spód ciasta wkładamy do tortownicy lub nakładamy obręcz.
    Na ciasto wykładamy mus dyniowy.
    Wstawiamy do lodówki.
    Gdy masa dyniowa stężeje ubić śmietanę.
    Masa śmietankowa.
    Schłodzoną śmietanę ubić, pod koniec dodać cukry i śmietan-fix.
    Ubitą śmietanę rozłożyć na musie dyniowym.
    Na wierzch pokruszyć środek odkrojonego ciasta.
    Schłodzić..

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 19 listopada 2020
super
Dolcevita-in-my-kitchen 19 listopada 2020
Imponujacy torcik!
Składniki
  • Ciasto :mąka pszenna 215 g
  • cukier 100 g
  • mleko 130-150 ml
  • olej 65 ml
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku
  • Warstwa dyniowa : puree dyni 500 g
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • wrzątek 250 ml
  • cukier puder 100 g
  • sok z cytryny ok. 6 łyżeczek
  • 1 łyżka żelatyny ( 8 g )
  • Warstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml
  • śmietan-fix ( 9 g )
  • cukier puder 1,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1,5 łyżeczki
Składniki