Ciasto usta murzynka

Ciasto usta murzynka
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Klasyczny murzynek z niespodzianką w środku nie jednego zaskoczy po przekrojeniu.

Składniki

  • 200 g masła
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • pół szklanki cukru/słodzika
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie 200 g biszkoptów (u mnie bez cukru)
  • dżem śliwkowy/wiśniowy (smak wedle uznania)

Przygotowanie

  1. Masło, cukier/słodzik, wodę i kakao wrzucamy do rondelka i rozpuszczamy. Studzimy. Dobrze ostygnięte następnie miksujemy z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka i dodajemy je na koniec do masy.

  2. Blaszkę (u mnie 24x24) wykładamy papierem do pieczenia.

  3. Biszkopty przekładamy łyżeczką dżemu i kładziemy na spód formy. Następnie zalewamy je delikatnie ciastem i pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu wierzch ozdabiamy wedle uznania.

Komentarze do przepisu (3)

Nevermore 14 lipca 2018
za parę dni, jak dopadnę do ciach, to dzień z głowy ;)
Fajny wygląd i smak, pycha :D
Kasiek189 16 lipca 2018
Tylko nie przesadź :P
Nevermore 16 lipca 2018
Nie bój nic ;), wiem kiedy powiedzieć pas :D
Składniki
  • 200 g masła
  • pół szklanki wody
  • 3 łyżki kakao ciemnego
  • pół szklanki cukru/słodzika
  • 3 jaja
  • 2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opakowanie 200 g biszkoptów (u mnie bez cukru)
  • dżem śliwkowy/wiśniowy (smak wedle uznania)
Składniki