Ciasto ucierane z wiśniami

Ciasto ucierane z wiśniami
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Proste i pyszne z każdymi sezonowymi owocami.

Składniki

  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 400 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru waniliowego
  • 500 g wiśni

Przygotowanie

  1. Masło ucieramy z cukrem. Do masła dodajemy co jakiś czas po jednym żółtku, łyżce śmietany, kilka łyżek mąki, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy, do końca wszystkich składników. Z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy do ciasta, szpatułką delikatnie mieszamy. Wylewamy na blachę (30x25 cm), na wierzchu układamy wydrylowane wiśnie, pieczemy ok. 60 min w temperaturze 180°C.

Komentarze do przepisu (3)

izek 10 sierpnia 2015
O tej porze roku, takie wypieki z sezonowymi owocami są moimi ulubionymi! I już wiem, że Twoje ciasto zagości na... Czytaj całość »
O tej porze roku, takie wypieki z sezonowymi owocami są moimi ulubionymi! I już wiem, że Twoje ciasto zagości na moim na stole ( z pewnością nie jeden raz :D) Wygląda przeapetycznie ;)
GREGORHSPEED 11 sierpnia 2015
Dziękuję ;) Pozdrawiam serdecznie ;)
Futka 14 sierpnia 2015
Wyśmienite ciasto! :)
Składniki
  • 6 jajek
  • 250 g masła
  • 1,5 szkl cukru pudru
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • 400 g mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g cukru waniliowego
  • 500 g wiśni
Składniki