Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami

Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zapach i smak lata zamknięty w cieście. To ciasto przypomina mi okres dzieciństwa, kiedy to skoro świt biegłam na pole aby narwać świeżych truskawek. Piękne jest wspomnienie przebijających się przez drzewa czereśni promieni słonecznych. Ciasto proste a jakie pyszne!

Składniki

  • Tortownica o śr. 24 cm
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 300 g truskawek
  • 100 g czereśni

Przygotowanie

  1. Margarynę (wcześniej wyjętą z lodówki- w temperaturze pokojowej) ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Składniki
  • Tortownica o śr. 24 cm
  • 200 g margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju
  • 300 g truskawek
  • 100 g czereśni
Składniki