Ciasto ucierane z truskawkami

Ciasto ucierane z truskawkami
> > 6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Upiekłam to ciasto na weekend, ale zniknęło już w sobotę. Zwykłe ucierane, a takie pyszne. Mięciutkie jak puszek. Zrobiłam z truskawkami, ponieważ trwa sezon i trzeba korzystać, ale można tu użyć dowolnych owoców. Powiem więcej, nawet bez owoców, to ciasto jest przepyszne. Czasami robię bez niczego, tylko z polewą czekoladową, lub cukrem pudrem. Zawsze smakuje i zawsze się udaje. Jest proste w wykonaniu, a smakuje naprawdę dobrze. Spróbujcie koniecznie.

Składniki

  • 250 g. masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • truskawki
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić na połówki, większe kroiłam na ćwiartki.

    Masło utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka i dalej ucierać, aż składniki się połączą.
    Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,
    żeby ciasto było gładkie.
    Prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto.
    Wyrównać wierzch i ułożyć truskawki.

  2. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
    180 stopni i piec 40-45 minut. Czas pieczenia może się różnić,
    ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej.
    Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Składniki
  • 250 g. masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • truskawki
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania ciasta
Składniki