Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci

Ciasto ucierane z jeżynami - jak u babci
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To ciasto to smak mojego dzieciństwa. Moja babcia robiła właśnie takie przez cały sezon owocowy. Można do niego dodać dowolne owoce, ale najlepsze jest z jeżynami albo wiśniami.

Składniki

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier 250g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jeżyny - 400g
  • Cukier puder do posypania

Przygotowanie

  1. Składniki na zwykłą prostokątną blachę.

    Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy z odrobiną cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z resztą cukru. Dodajemy jogurt, olej, cukier waniliowy, proszek i mąkę. Dobrze mieszamy mikserem. Dodajemy pianę z żółtek i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy jeżyny i mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

    Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 01 września 2020
Pyszne ciasto i śliczny talerzyk:))))
KORAL 04 września 2020
Super, też robiłam z jeżynami, mam ich trochę w ogródku.
slodkisentyment 04 września 2020
Przepysznie :)
Składniki
  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier 250g
  • Cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • Jogurt naturalny - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Jeżyny - 400g
  • Cukier puder do posypania
Składniki