Ciasto ucierane z czereśniami

Ciasto ucierane z czereśniami
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Jak zwykle zostajemy rozpieszczani bowiem dostajemy mnóstwo owoców i warzyw. Oczywiście trzeba je jakoś zagospodarować. Można mrozić, jednak nasza zamrażarka nic już nie pomieści. Więc trzeba na bieżąco „przerabiać”. Dzisiaj proponujemy pyszne ciasto z czereśniami. Zaletą jest to, że nie trzeba za długo przy nim stać.

Składniki

  • 500 g czereśni (bez pestek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 200 g margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 4 łyżki płatków migdałów

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z proszkiem i solą.

    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
    Dodajemy śmietanę i sok z cytryny, łączymy z masą.

    Następnie, cały czas mieszając, wbijamy po jednym jajku, porcjami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

    Umyte czereśnie kroimy na pół, usuwamy pestki.

    Formę ( okrągła 24 cm )smarujemy pozostałą margaryną, posypujemy płatkami migdałowymi.

    Ciasto przekładamy do blaszki, układamy owoce, pieczemy 45 minut w 180°C.

    Jeszcze gorące ciasto smarujemy konfiturą, posypujemy płatkami migdałowymi.

Komentarze do przepisu (1)

babcitereskiciasta 14 lipca 2019
Pysznie wygląda.:)
Składniki
  • 500 g czereśni (bez pestek)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szczypta soli
  • 200 g margaryny Kasia
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • sok z połowy cytryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki konfitury morelowej
  • 4 łyżki płatków migdałów
Składniki