Ciasto truskawkowo-budyniowe

Ciasto truskawkowo-budyniowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Ciasto kruche z truskawkami i budyniem. Delicja, której trudno się oprzeć:)

Składniki

  • Na ciasto: 480 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (1 całe+ 2 żółtka)
  • szczypta soli
  • Na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe
  • 850 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Ponadto: ok. 500 g truskawek
  • około 2 łyżki tartej bułki

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy 150g cukru, 1 jajko, 2 żółtka, posiekane masło i śmietanę. Szybko zagniatamy. 3/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki, natomiast 1/4 ciasta zawiniętą w folię wkładamy do zamrażarki.

  2. Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.

  3. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Wykładamy spód blaszki i robimy widelcem dziurki. Ciasto podpiekamy przez 15 minut w piekarniku a następnie studzimy.

  4. W tym czasie gotujemy budyń. Ugotowany lekko studzimy (około 10 minut). Wystudzone ciasto obsypujemy bułką tartą, układamy truskawki jedna obok drugiej, na to wylewamy budyń. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i ścieramy na tarce o grubych oczkach na budyniu. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut.
    Upieczone wyjmujemy i studzimy. Najlepsze jest następnego dnia.

    Może nie wygląda imponująco, za to jest przepyszne.
    Smacznego:)

Komentarze do przepisu (9)

Futka 13 czerwca 2014
Cudne ciacho! mniam! Połączenie truskawek i budyniu - wyśmienite! :)
irma 13 czerwca 2014
Piękne i bardzo apetyczne.
aaasikkk 13 czerwca 2014
Bardzo smakowite wykorzystanie budyniu w cieście - aż nęci aby wypróbować! ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Na ciasto: 480 g mąki
  • 150 g cukru
  • 200 g zimnego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka (1 całe+ 2 żółtka)
  • szczypta soli
  • Na masę budyniową: 2 budynie śmietankowe
  • 850 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • Ponadto: ok. 500 g truskawek
  • około 2 łyżki tartej bułki
Składniki