Ciasto truskawkowe bez pieczenia

Ciasto truskawkowe bez pieczenia
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Pyszne danie które może wykonać każdy.

Składniki

  • Herbatniki jasne - 500 g
  • Galaretki o smaku truskawkowym - 4 szt.
  • Śmietanka 30% - 330 g
  • Ser biały - 500 g.
  • Truskawki świeże - 1 kg
  • Wiórka kokosowe

Przygotowanie

  1. Blachę do pieczenia (34 x 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Układamy jedną warstwę herbatników. Rozpuszczamy dwa opakowania galaretki w 1,5 szklanki gorącej, gotowanej wody. Galaretkę odstawiamy do stężenia.

  2. Myjemy 40 dag truskawek. Połowę z nich kroimy w ćwiartki, pozostałą cześć w połówki. Truskawki które pokroiliśmy w połówki układamy na herbatnikach.

  3. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy ser oraz tężejącą galaretkę. Całość mieszamy. Pod koniec dodajemy pokrojone w ćwiartki truskawki. Tak przygotowaną masę wykładamy na herbatniki. Przykrywamy drugą warstwą herbatników. Odstawiamy do schłodzenia.

  4. Dwie galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej, gotowanej wody. Pozostałe truskawki myjemy, kroimy na połówki i układamy dość ciasno na herbatnikach. Zalewamy tężejącą galaretką. Posypujemy wiórkami kokosowymi.

Komentarze do przepisu (4)

pelen_brzuszek 08 czerwca 2019
pyszności :)
KulinarnaChwila 09 czerwca 2019
Pyszne ciasto:)
babcitereskiciasta 09 czerwca 2019
Pyszne na upały.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Herbatniki jasne - 500 g
  • Galaretki o smaku truskawkowym - 4 szt.
  • Śmietanka 30% - 330 g
  • Ser biały - 500 g.
  • Truskawki świeże - 1 kg
  • Wiórka kokosowe
Składniki