Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Lekki deser, któremu trudno się oprzeć.

Składniki

  • Truskawki 0,5 kg
  • Jogurt typu greckiego 400 g
  • Galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Kruche ciasteczka kakaowe 16 szt.
  • Masło orzechowe 3 łyżki
  • Cukier 3 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde

Przygotowanie

  1. Ciasteczka pokruszyć, wymieszać z masłem orzechowym i przełożyć na dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.

  2. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć z nich szypułki i zblendować.

  3. Do truskawek dodać cukier, cukier wanilinowy oraz jogurt i dokładnie wymieszać.

  4. Jedno opakowanie galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody.

  5. Do rozpuszczonej galaretki dodać łyżkę masy truskawkowej i wymieszać, dodać kolejną i wymieszać. W ten sposób dodać około 1 szklanki masy.

  6. Przygotowaną w poprzednim etapie masę truskawkową z galaretką i żelatyną wlewać powoli do pozostałej części masy intensywnie mieszając przez cały czas.

  7. Masę truskawkową wlać do tortownicy na warstwę ciastek z masłem orzechowym. Całość wstawić do lodówki na około 2 godziny.

  8. Drugie opakowanie galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudzić, wlać na lekko stężałe ciasto, wstawić ponownie do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie stężało.

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 15 czerwca 2020
Pyszności :)
SlodkoSlodka83 15 czerwca 2020
Idealne sezonowe ciacho :-)
Maudie 17 czerwca 2020
Mniam!!!!!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Truskawki 0,5 kg
  • Jogurt typu greckiego 400 g
  • Galaretka truskawkowa 2 opakowania
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Kruche ciasteczka kakaowe 16 szt.
  • Masło orzechowe 3 łyżki
  • Cukier 3 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g każde
Składniki