Ciasto truskawkowe

Ciasto truskawkowe
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto biszkoptowe, podwójnie truskawkowe. Ciasto tortowe, winne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -5 jaj -170 g. cukru -90 g. mąki tortowej
  • -90 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz. -1 cukier waniliowy
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • -200 g. masła -ok.2 l. truskawek -2 galaretki truskawkowe
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • -450 g. sera twarogowego-2 łyżki cukru pudru -2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić z cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z proszkiem, delikatnie mieszając. Piec w blaszce 30x40, wyłożonej papierem do pieczenia 25 min.175 *. Po przestygnięciu przekroić na 2 placki. Można upiec dwa cieńsze placki, łatwiej będzie składać.

    masa truskawkowa- Rozpuścić masło, wsypać truskawki, gotować 5-10 min.mieszając. Ok.połowę truskawek rozgnieść, tłuczkiem od ziemniaków.Odstawić i do gorących truskawek, wsypać 2 galaretki suche. Dobrze wymieszać. Wystudzić, i jak zaczyna tężeć, to wylać na jeden biszkopt.
    Przykryć drugą połówką biszkoptu i schłodzić.

  2. pianka-Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i wystudzić do lekkiego tężenia. Serek zmiksować z cukrem pudrem. Potem dolewać po trochu tężejącej galaretki i zmiksować.Wylać na placek i schłodzić.

Składniki
  • BISZKOPT:
  • -5 jaj -170 g. cukru -90 g. mąki tortowej
  • -90 g. maki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do piecz. -1 cukier waniliowy
  • MASA TRUSKAWKOWA:
  • -200 g. masła -ok.2 l. truskawek -2 galaretki truskawkowe
  • PIANKA TRUSKAWKOWA:
  • -450 g. sera twarogowego-2 łyżki cukru pudru -2 galaretki truskawkowe
Składniki