Ciasto tortowe z kremem jogurtowym

Ciasto tortowe z kremem jogurtowym
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Ciasto tortowych z biszkoptami budyniowymi. Z bitą śmietanką z jogurtem i czekoladą. Bardzo delikatne i pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie cytrynowe
  • -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
  • -jogurt grecki (400g.) -100 g. cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny
  • -1/2 szklanki gorącej wody -330 ml. śmietanki 30% (-6 łyżek do polewy)
  • -1 śnieżka -1 op.czekolady w płatkach-100 g.
  • POLEWA:
  • -1 gorzka czekolada -1 mleczna czekolada
  • -4 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
  • -1 biała czekolada -2 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)

Przygotowanie

  1. biszkopt czekoladowy-
    Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec przesiewać budynie z mąką i proszkiem i już mieszać łyżką. Wylać do blaszki z papierem(30x40). Piec ok. 25 min. w 175*.

    Z drugim biszkoptem postąpić tak samo.

  2. krem śmietankowo-jogurtowy-
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i schłodzić do letniego.Śmietankę ubić z pudrem cukrem, potem Śnieżką.Dodawać porcjami jogurtu i miksować. Następnie dolewać żelatynę i krótko zmiksować. Na koniec łopatką wmieszać czekoladę. Wyłożyć i rozsmarować na biszkopcie.

  3. Przykryć drugim biszkoptem, odwracając dół do góry.

  4. Ciemne czekolady razem z 4 łyżkami śmietanki, rozpuścić nad parą.Jednocześnie w drugiej miseczce, rozpuścić białą czekoladę z 2 łyżkami śmietanki , też nad parą.Ciemną polewą posmarować górę ciasta, a białą polać w esy-floresy. Schłodzić.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 31 lipca 2018
Ale delikatne i smaczne!
babcitereskiciasta 31 lipca 2018
Takie było, dziękuję.:)
fafiatko 31 lipca 2018
Zostaje mi tylko podziwiac :)))
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie czekoladowe
  • -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • BISZKOPT CYTRYNOWY:
  • -6 jajek -1 szklanka cukru -3 budynie cytrynowe
  • -1 łyżka mąki tortowej -2 łyżeczki proszku do piecz.
  • KREM ŚMIETANKOWO-JOGURTOWY:
  • -jogurt grecki (400g.) -100 g. cukru pudru -5 łyżeczek żelatyny
  • -1/2 szklanki gorącej wody -330 ml. śmietanki 30% (-6 łyżek do polewy)
  • -1 śnieżka -1 op.czekolady w płatkach-100 g.
  • POLEWA:
  • -1 gorzka czekolada -1 mleczna czekolada
  • -4 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
  • -1 biała czekolada -2 łyżki śmietanki 30 %(zostawione z kremu)
Składniki