Ciasto toffi na krakersach

Ciasto toffi na krakersach
> > 6 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Ciasto toffi na krakersach

Składniki

  • Masa kajmakowa puszka
  • krakersy dwa opakowania 2 x 175 g
  • Śmietanka 30 % 600 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Płatki migdałów 50 g

Przygotowanie

  1. Żelatynę zalewamy zimną wodą ( niewielka ilość ok. 30 ml) odstawiamy na 5 minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Pamiętajmy o tym, że żelatyna nie może się zagotować, bo straci swoje właściwości żelujące.

    Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas miksując dodać cukier oraz przestudzoną ale cały czas płynną żelatynę. Zmiksować tylko chwilę do połączenia się składników.

    Blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć warstwą krakersami. Wyłożyć połowę ubitej śmietany. Wyłożyć warstwę krakersów. Rozsmarować połowę masy kajmakowej. Wyłożyć krakersy.


    Kolejno pozostałą śmietanę, krakersy i pozostałą masę kajmakową. Ciasto na koniec posypać płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce. Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 25 marca
Pycha!
Składniki
  • Masa kajmakowa puszka
  • krakersy dwa opakowania 2 x 175 g
  • Śmietanka 30 % 600 ml
  • Cukier puder 2 łyżki
  • Żelatyna 2 łyżeczki
  • Płatki migdałów 50 g
Składniki