Ciasto toffi bez pieczenia

Ciasto toffi bez pieczenia
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne, bardzo słodkie ciasto bez pieczenia. Smakuje wszystkim bez wyjątku.

Składniki

Przygotowanie

  1. Wykładamy blaszkę warstwą herbatników.

  2. Przygotowujemy krem budyniowy: 3 szklanki mleka, 1/2 szklanki cukru i masło gotujemy. Dodajemy do gotującej się masy szklankę mleka dokładnie zmiksowaną z szklanką mąki krupczatki, 2 łyżkami mąki ziemniaczanej i żółtkami. Chwile gotujemy, mieszając, aby nie powstały grudki. Studzimy i rozprowadzamy po herbatnikach na blaszce. Gdy lekko zastygnie, pokrywamy kolejną warstwą herbatników.

  3. Sporządzamy masę kakaową lub krówkową: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, a następnie stopniowo dodajemy do niej masę z puszki. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z masą kakaową lub krówkową. Masę rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce, gdy lekko zastygnie, układamy kolejną warstwę herbatników.

  4. Sporządzamy masę z bitej śmietany: 1/2 litra śmietanki kremówki ubijamy, mikserem dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę żelatyny w pół szklanki wrzącej wody, lekko studzimy i miksujemy z bitą śmietaną. Rozsmarowujemy na herbatnikach w blaszce. Posypujemy migdałami.

  5. Zostawiamy w lodówce na minimum 24, a najlepiej 48 godzin - wtedy najlepiej się kroi.

Komentarze do przepisu (22)

betaww 21 maja 2009
ALEŻ TO MUSI BYĆ PYSZNE MUSZE KONIECZNIE ZROBIĆ
Justin 22 maja 2009
Z przepisu wygląda na dobre ciasto... ale co to jest mąka krupczatka?
pszczolka 22 maja 2009
Na jakiej wielkosci blaszke podane sa skladniki?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki